valentinovo
ruže i pokloni za dan zaljubljenih

Zaljubljeni parovi uvijek traže razlog da usrećite jedno drugo, zato je i nastao ovaj prekrasan praznik, Valentinovo  ili  Dan Zaljubljenih .

Nije bitno da li nekome želite izjaviti ljubav ili jednostavno voljenoj osobi pokazati mali znak pažnje cvijeće je uvijek savršen poklon.

Povezanost  Valentinova uz ljubav potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji se iz ljubavi prema njoj preobratio na kršćanstvo.

Tijekom pripreme za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Prema legendi car Klaudije Gotski naredio je da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, jer je smatrao da se vojnici  neće srčano boriti u njegovim ratovima, već će radije gledati da sačuvaju život kako bi ostali sa svojim obiteljima.

Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja.

Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. 14. veljače .

Svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem i danas se proslavlja kao dan zaljubljenih.

valentinovo dan zaljubljenih

Valentinovo danas

U današnjem modernom svijetu Valentinovo je postalo dosta moderno.
Na dan ljubavi zaljubljeni kao simbol ljubavi daruju jedni druge i iskazuju si međusobno ljubav, poštivanje i zajedništvo.
Uglavnom se daruju crvene ruže, čokoladna srca, bombonijere, parfemi i slasne večere.

Što pokloniti za Valentinovo

Dok djevojke dečkima poklanjaju ručno napravljene slatkiše kao što su čokolade,mafini i bombonjere  dečki imaju malo teži zadatak.

Kao i uvijek mi smo tu da vam pomognemo koliko možemo. Pored vašeg simboličnog poklona savršeno ide i buket ruža ili neki aranžman. Najčešće je to buket prelijepih crvenih ruža jer ipak crvena je boja ljubavi.

Pored buketa savršeno ide neka divna čokolada ili bombonjera kao i slatki plišani medvjedić.

Ni jedna biljka nema toliko legendi i priča kao naša kraljica cvijeća,ruža. Njenih legendi imamo na svakom koraku,u svakoj zemlji a sve su povezane sa prvim pojavljivanjem ovog veličanstvenog cvijeta.

Njihov očaravajući miris poznat nam je preko 25 milijuna godina na zemlji. Latice crvene,žute,roze i crne poseban su trijumf prošlosti i sadašnjosti.

 Ruže

Cvijet koji je obožavan i pjevan od pamtivijeka provlači se kroz civilizacije a njegova istorija legendi isprepletena je sa raznim pričama.

Stari Grci su ružu smatrali darom bogova i vjerovali su da se pojavila iz bijele pjene koja je prekrivala Afroditino tijelo, izranjajući iz mora pri rođenju.Jednom je,

za vrijeme blagdana bogova, Amor, lepršajući, prevrnuo posudu s nektarom, a ta je čarobna tekućina dala cvjetovima prekrasan miris koje je sviju očarao.

Ali nektar nije učinio cvijet besmrtnim, jer su zle sile zavidjele na njegovoj ljepoti.Ruža je ostala bijela sve dok se nije dogodila velika katastrofa.

Afrodita je dobila vijest da je njenog ljubavnika Adonisa smrtno ranio vepar. Ne razmišljajući o svojoj sigurnosti, božica ljepote otrčala je na mjesto tragedije .

Nekoliko kapi njenih suza i krvi njenog voljenog palo je na ružu, a njene su latice iz bijele postale crvene. Od tada ruže su postale simbol vječne ljubavi.

 Za grčku mitologiju ruža vezani su mnogobrojni mitovi.Jedan od njih je i o tužnoj sudbini Kupida.

On je mnogo volio nimfu Rosaliju. Navodno ju je božica lova, Diana, koja je bila zaljubljena u njega, jednom, u naletu ljubomore  prelijepu nimfu Rosaliju ubila, ozlijedivši je trnovitim grmovima.

Ožalošćeni Kupid, nakon što je pronašao beživotno tijelo svoje voljene, počeo je plakati, njegove suze su pale na trnje i pretvorile se u nevjerojatnu ljepoticu cvijeća,ružu.